2013 - MAKALELER


Arkadaşına gönder

Print almak için

Yazı boyutunu büyütmek için     


Bidatlerin hepsi yoldan çıkmaktır
5/19/2013

Bid'at demek, Peygamber efendimizin ve Onun dört halîfesinin zamânlarında bulunmayıp da, dinde, sonradan meydâna çıkarılan, uydurulan inanışlara, sözlere, işlere, şekillere ve âdetlere denir. Bunların hepsini din diye, ibâdet diye uydurmak veyâ dînin ehemmiyet verdiği şeyleri dinden ayrıdır, din buna karışmaz demek bid'attir. Bid'atlerin bâzıları küfürdür. Bâzıları da büyük günâhtır.

İslâm âlimlerinin çoğu, amelde bid'atleri ikiye ayırmıştır:
1- Sünnete muhâlif olmayanlara yani birinci asırda aslı bulunanlara, Bid'at-i hasene demişlerdir.
2- Aslı bulunmayanlara da bid'at-i seyyie demişlerdir...

"SÜNNET-İ HASENE"
İmâm-ı Rabbânî hazretleri ise, aslı bulunanlara, bid'at ismini bulaştırmamıştır. Bunlara Sünnet-i hasene demiştir. Mevlid okumak, minâre, türbe yapmak böyledir. Bid'at ismini, yalnız aslı bulunmayanlara vermiştir. Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Bir zaman gelecek ki, ümmetimde Müslümânlığın yalnız adı kalacak. Mü'min olanlar, yalnız birkaç İslâm âdetini yapacak. İmânları kalmayacak. Kur'ân-ı kerîm yalnız, okunacak. Emirlerinden, yasaklarından haberleri bile olmayacak. Düşünceleri yalnız yiyip içmek olacak. Allahü teâlâyı unutacaklar. Yalnız paraya tapınacaklar. Kadınlara köle olacaklar. Az kazanmak ile kanâat etmeyecekler. Çok kazanınca doymayacaklar.)

İmâm-ı Kurtubî hazretleri buyuruyor ki:
"İslâmın unutulması, Îsâ aleyhisselâm gökten inip, öldükten sonra olacaktır. Daha önce, Müslümânlar garîb olacak, Kur'ân-ı kerîme uyulmayacak ise de, büsbütün unutulmayacaktır."

Ma'rifetnâme kitabında ise; "Kıyâmet alâmetleri çoktur. Câmiler çok, cemâat az olacak. Binâlar yüksek, elbiseler ince, kadınlar emîr olacak. Erkekler kadınlaşacak" denilmektedir.

İmâm-ı Rabbânî hazretleri Mektûbât kitabında buyuruyor ki:
"En mes'ûd, en kazançlı kimse, dinsizliğin çoğaldığı bir zamânda, unutulmuş sünnetlerden birini meydâna çıkarandır ve yayılmış bid'atlerden birini yok eden kimsedir. Peygamber efendimizin zamânından uzaklaştıkça, sünnetler örtülmekte, yalanlar çoğaldığı için, bid'at yayılmaktadır. Bid'ati yaymak, dîn-i islâmı yıkmaktır. Bid'at çıkarana ve işleyenlere hürmet etmek, onları büyük bilmek, İslâmiyetin yok olmasına sebep olur. Hadîs-i şerîfte; (Bid'at işleyenlere büyük diyen, Müslümânlığı yıkmaya yardım etmiş olur) buyurulmuştur.

Bunun ne demek olduğunu iyi düşünmelidir. Bir sünneti meydâna çıkarmak ve bir bid'ati ortadan kaldırmak için, son gayretle çalışmak lâzımdır. Her zamân, hele Müslümânlığın çok zayıfladığı bu zamânda, İslâmiyeti kuvvetlendirmek için, sünnetleri yaymak ve bid'atleri yıkmak lâzımdır. Eskiden gelen İslâm âlimleri, bid'atte bir güzellik görmüş olacaklar ki, bunlardan bâzılarına, hasene yani güzel ismini vermişlerdir. Bid'atlerden hiçbirini güzel görmüyorum, hepsini karanlık ve bulanık görüyorum. Peygamber efendimiz; (Bid'atlerin hepsi dalâlettir, yoldan çıkmaktır) buyurdu.

KARANLIK BİR GECE GİBİ!..
Müslümânlığın zayıfladığı bu zamânda, Cehennemden kurtulmak, sünnete yapışmakla; dîni yıkmak ise, nasıl olursa olsun, herhangi bir bid'ate kapılmakla olduğunu görüyorum. Bid'atlerin her birini, İslâm binâsını yıkan bir kazma gibi, sünnetleri ise, karanlık gecede yol gösteren, parlak yıldızlar gibi anlıyorum. Zamanımızda Müslümânlık zayıflamış, kâfirlerin âdetleri, hattâ kâfirlik alâmetleri, Müslümânlar arasına yerleşmiş, moda olmuş olduğundan, her bir bid'at, zararını göstermekte, kimsenin haberi olmadan, Müslümânlık sıyrılıp gitmektedir. Bid'atler dünyâyı kapladığından, karanlık bir gece gibi görünmektedir. Sünnetler çok azalmakta, nûrları da, bir karanlık gecede, tektük uçan ateş böcekleri gibi parlamaktadır. Bid'at işlenmesi çoğaldıkça, gecenin karanlığı artmakta, sünnetin nûru azalmaktadır. Sünnetin işlenmesi ise, karanlığı azaltmakta, bu nûru çoğaltmaktadır. İsteyen, bid'at karanlığını çoğaltsın, şeytân fırkasını kuvvetlendirsin! İsteyen de sünnetin nûrunu arttırsın. Şeytân fırkasının sonu ise, felâkettir, ziyândır."

Netice olarak, Müslümânlardan, doğru yoldan ayrılanlara, Bid'at sâhibi denir. Doğru yol, Muhammed aleyhisselâmın ve Onun dört halîfesinin yoludur ve bu yoldan ayrılmamak lâzımdır.

 
Güncelleme Tarihi
28 Mart 2024 Perşembe
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.
Ziyaretçi Sayısı
Ana sayfam yap     Sık kullanılanlara ekle