2013 - MAKALELER


Arkadaşına gönder

Print almak için

Yazı boyutunu büyütmek için     


İmâm-ı a'zam da insandı ama...
5/21/2013

Zamanımızda kendilerine din adamı süsü veren bâzı kimseler, din büyüklerini gözden düşürmek ve böylece, kendi câhilliklerini örtmek için, "onlar da bizim gibi insândı" diyerek bu din büyüklerini hafife almaya çalışmaktadırlar. Bu hafife almaya çalıştıkları din büyüklerinden birisi de, İmâm-ı a'zam hazretleridir. İşin içyüzünü bilmeyenler de, bunların sözlerine maalesef kanmaktadırlar. Mir'ât-ül-kâinât kitâbında, İmâm-ı a'zam hazretleri hakkında şu bilgiler verilmektedir:

"İmâm-ı a'zamın dedeleri, İran'ın Fâris denilen şehrindendir. Babası Sâbit, Kûfede hazret-i Alî ile buluşup, İmâm, buna ve evlâdına hayırlı duâ buyurmuştu. İmâm-ı a'zam, Tâbi'înin büyüklerinden olup, Eshâb-ı kirâmdan Enes bin Mâlik hazretlerini ve dahâ üç veyâ yedisini gördü. Bunlardan hadîs-i şerîfler öğrendi. İmâm-ı Hârizmî'nin Ebû Hüreyre'den haber verdiği hadîs-i şerîfte; (Ümmetimden Ebû Hanîfe adında biri gelecektir. Bu, kıyâmet günü, ümmetimin ışığı olacaktır) buyuruldu. Bir hadîs-i şerîfte; (Nu'mân bin Sâbit adında ve Ebû Hanîfe denilen biri gelecek, Allahü teâlânın dînini ve benim sünnetimi canlandıracaktır) ve; (Her asırda, ümmetimden yükselenler olacaktır. Ebû Hanîfe, zamanının en yükseğidir) buyuruldu. Bu üç hadîs-i şerîf, Mevdû'ât-ül-ulûm kitâbında ve Dürr-ül-muhtârda da yazılıdır."

"O, ÜMMETİMİN IŞIĞIDIR"
Dürr-ül-muhtârın önsözünde diyor ki:
"Hadîs-i şerîfte; (Âdem aleyhisselâm benimle öğündüğü gibi, ben de ümmetimden, ismi Nu'mân ve künyesi Ebû Hanîfe olan biri ile öğünürüm. O, ümmetimin ışığıdır) buyuruldu."

İbni Hacer-i Mekkî hazretlerinin Hayrât-ül-hisân kitâbındaki hadîs-i şerîfte; (Dünyânın zîneti, yüzelli senesinde kaldırılır) buyuruluyor. Büyük fıkıh âlimi Abdülgaffâr Kerderî hazretleri; "Bu hadîs-i şerîfin, İmâm-ı a'zam Ebû Hanîfe'yi bildirdiği açıktır. Çünkü yüzelli senesinde vefât etmiştir" dedi.

Hanbelî âlimlerinden allâme Yûsuf, Tenvîr-üs-sahîfe kitâbında, Endülüs'te Lizbon kâdısı hâfız allâme Yûsüf ibni Abdülberr'den alarak diyor ki:
"Ebû Hanîfe'ye dil uzatmayınız ve ona dil uzatanlara inanmayınız! Allaha yemîn ederim ki, ondan dahâ üstün, ondan dahâ verâ sâhibi ve ondan dahâ bilgili kimse bilmiyorum. Hatîb-i Bağdâdî'nin sözlerine aldanmayınız! Onun, âlimlere karşı taassubu vardır. Ebû Hanîfe'ye, İmâm-ı Ahmed'e ve talebelerine dil uzatmıştır. İslâm âlimleri Hatîb'e cevâp yazmışlar, onu ayıplamışlardır."

İmâm-ı Gazâlî hazretleri, İhyâ kitâbında, İmâm-ı a'zamı âbid, zâhid, ârif-i billah diye övmektedir.

Hazret-i Alî buyurdu ki:
"Size, bu Kûfe şehrinde bulunan Ebû Hanîfe adında birini haber vereyim. Onun kalbi, ilim, hikmet ile dolu olacaktır. Âhir zamânda, birçok kimse, onun kıymetini bilmeyerek helâk olacaktır."

İmâm-ı Muhammed Bâkır bin Zeynel-âbidîn Alî bin Hüseyn hazretleri, Ebû Hanîfe'ye bakıp;
-Ceddimin dînini bozanlar çoğaldığı zaman, sen onu canlandıracaksın. Sen korkanların kurtarıcısı, şaşıranların sığınağı olacaksın! Sapıkları doğru yola çevireceksin! Allahü teâlâ yardımcın olacak! buyurmuştur.

Hadîs âlimlerinden Abdülhak-ı Dehlevî hazretleri, Sırât-ı müstekîm kitâbında diyor ki:
"İmâm-ı Şâfi'înin delîl olarak aldığı bazı hadîs-i şerîfleri, İmâm-ı a'zam Ebû Hanîfe delîl olarak almamıştır. Bunu gören mezhebsizler, İmâm-ı a'zamı lekelemek için fırsat olarak kullanmışlar, Ebû Hanîfe hadîslere uymamıştır yaygarasını basmışlardır. Hâlbuki, İmâm-ı a'zam Ebû Hanîfe hazretleri, o mes'eleye delîl olarak dahâ sahîh ve dahâ kuvvetli başka hadîsler bulmuş ve bu hadîsleri almıştır."

"İYİ Kİ ONU TANIDIM!.."
Abdullah ibni Mübârek hazretleri diyor ki:
"Fıkıh ilminde Ebû Hanîfe gibi mütehassıs görmedim. Büyük âlim Mis'ar, Ebû Hanîfenin karşısında diz çökerek, bilmediklerini sorar öğrenirdi. Bin âlimden ders aldım, fakat, Ebû Hanîfe'yi görmeseydim, Yunan felsefesinin bataklığına kayacaktım."

İmâm-ı Ebû Yûsuf hazretleri buyuruyor ki:
"Hadîs ilminde Ebû Hanîfe gibi derin bilgi sâhibi olan kimseyi görmedim. Hadîs-i şerîfleri tefsîr etmekte onun gibi bir âlim yoktur."

Netice olarak, büyük âlim ve müctehid Süfyân-ı Sevrî hazretlerinin buyurduğu gibi:
"Bizler, Ebû Hanîfe'nin yanında, doğan kuşu yanındaki serçeler gibi idik. Ebû Hanîfe, âlimlerin önderidir."
 
Güncelleme Tarihi
23 Nisan 2024 Salı
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.
Ziyaretçi Sayısı
Ana sayfam yap     Sık kullanılanlara ekle