2014 - MAKALELER


Arkadaşına gönder

Print almak için

Yazı boyutunu büyütmek için     


İbadet etmemenin sebebi
12/16/2014

Kişinin iman ve ibadet edememesi, nefsine tâbi olmasındandır. Hâlbuki iman etmek, İslâmiyetin emir ve yasakları, hep, nefsi kırmak, ezmek içindir.

Dünyada ve âhırette saadete kavuşmak, rahat ve neşeli yaşamak için, iman etmek, emirleri yapmak ve yasak edilenlerden sakınmak lâzımdır. İbadet, emirleri yapmak, takva ise haramlardan, yasak edilmiş olanlardan sakınmak demektir. İbadetlerin doğru olması için, nasıl yapılacaklarını öğrenmek ve öğrendiklerine uygun olarak yapmak lâzımdır. İhlâs, gerek beden, gerek mal ile yapılan farz veya nafile bütün ibadetleri Allah rızası için yapmaktır. İnsanın nefsi, Allahü teâlâya ve Onun emirlerine düşman olduğu için, iman etmek ve emirleri yapmak, haramlardan sakınmak istemez. İbadetleri yapmakta ve haramlardan sakınmakta gevşek davranır.

İmam-ı Rabbani hazretleri, bir talebesine hitaben buyuruyor ki:
“Bütün varlıkların özü olan insan, eğlence için, yiyip içmek, gezmek, yatmak, keyif sürmek için yaratılmadı. Kulluk vazifelerini yapmak, Rabbine itaat, Ona sığınmak ve yalvarmak için yaratıldı. Muhammed aleyhisselamın bildirdiği ibadetlerin hepsi, insanlara faydalıdır. İnsanlara yaradığı için emredilmiştir. Yoksa, hiçbir ibadetin Allahü teâlâya faydası yoktur. Teşekkür ederek, minnet ile ibadet yapmalı, emirleri yapmaya ve yasaklardan kaçınmaya çalışmalıdır. Allahü teâlâ hiçbir şeye muhtaç olmadığı hâlde, kullarını emir ve yasaklar vermekle şereflendirdi. Biz kulların, bu büyük ihsana, bol bol teşekkür etmemiz, bunun için de, emirleri yapmaya, candan sarılmamız lâzımdır.

İyi biliyorsun ki, dünyada biri, mevki sahibi olsa, emrinde bulunanlardan birine, mühim bir vazife verse, bu vazifenin yapılmasında, emir verene de fayda olduğu hâlde, bu işçi, bu vazifeye ne kadar çok ehemmiyet ve kıymet verir. Bu vazifeyi, bana büyük bir zât verdi diye öğünür ve seve seve yapmaya çalışır değil mi? Yazıklar olsun! Allahü teâlânın büyüklüğü, yüksekliği, bu kimsenin büyüklüğü kadar değil midir de, İslâm dîninin istediklerini yapmaya, böyle çalışılmıyor. Utanmak, gaflet uykusundan uyanmak lâzımdır.

Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, iki sebepten ileri gelir:
1- Allahü teâlânın emirlerine, yasaklarına inanılmamıştır.
2- Allahü teâlânın emirlerine ehemmiyet vermemektir. Bu emirlerin büyüklüğünü, mevki sahibi kimselerin büyüklüğünden aşağı görmektir. Her iki sebeple de, ibadet etmemenin çirkinliğini düşünmek lâzımdır.”

Netice olarak, kişinin iman ve ibadet edememesi, nefsine tâbi olmasındandır. Hâlbuki iman etmek, İslâmiyetin emir ve yasakları, hep, nefsi kırmak, ezmek içindir. İslâmiyete uyuldukça, nefsin istekleri azalır. Bunun içindir ki, İslâmiyete uymak, nefsin isteklerini yok etmektedir.
 
Güncelleme Tarihi
28 Mart 2024 Perşembe
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.
Ziyaretçi Sayısı
Ana sayfam yap     Sık kullanılanlara ekle