2015 - MAKALELER


Arkadaşına gönder

Print almak için

Yazı boyutunu büyütmek için     


Nasihat, müminlere fayda verir
5/19/2015

Nasihat etmek yani dinimizi doğru olarak öğrenmek ve öğretmek, her Müslümanın vazifesidir. Ama nasihate, insanın önce kendinden başlaması gerekir!..

Âlimlerin ve her Müslümanın birbirine, mümkün olduğu kadar, emr-i ma'ruf ve nehy-i münker yapması yani nasihat etmesi farzdır. Nasihat vermek, dinimizin birinci vazifesidir ve Peygamberlerin en üstününe uymaktır. Nasihat, birinin yüzüne karşı olmamalı, umumi olarak, ortadan söylemeli, hiç kimse ile münakaşa etmemelidir. İslam âlimlerinden Seyyid Emir Hamza hazretleri, talebelerine vasiyet ve nasihatlerinde buyuruyor ki:

“Elinizden geldiği kadar hiçbir mahlûka hakaret gözü ile bakmayınız. Çünkü o, Allahü teâlânın katında sizden daha makbul olabilir. Birbirinizi çok seviniz. Sevdiğiniz kimse, Allahü teâlânın dostlarından biri olabilir. Buna çok dikkat ve gayret ediniz. Kimseye dünyalık için tazim, hürmet etmeyiniz ki, dininiz dünya uğruna gitmesin.

Birisi size düşmanlık ederse, onunla meşgul olmayınız. Çünkü düşmanlığın sonu gelmez. İnsanların sevgisine de aldanmayınız! Zira bu sevgileri devamlı değildir. İnsanların elinde olana göz dikmeyiniz. Allahü teâlânın size verdiğine kanaat ediniz. Kanaat eden, her zaman neşeli ve rahattır.

İnsanlardan ve makamlarından yardım beklemekten ümidi kesip, Allahü teâlâya bağlanmalıdır. Başkalarından yardım bekleyen kimse, insanlar yanında hor görülür. Birinin size karşı kusuru olursa, şikayet etmeyin, kabahati kendinizde arayın. Daima özür dileyici olun. Kimsenin ayıbını aramayın. Nasihat kabul eder görünen münafıklara nasihat etmeyin. Bir kimse yanlış konuşmuşsa, insanlar arasında yanlışını ona söylemeyin. Yalnız olduğu zaman ve nasihat kabul edici olduğunu bilirseniz, o zaman söyleyin.

İnsanlardan bir sıkıntı gelirse, affedin. Karşılığında iyilik yapmaya bakın. Biri size hürmet etmezse, sakın ondan dolayı hatırınız kırılmasın. Bir kimse size hürmet eder ve sizden iyi olarak bahsederse, ona sevinmeyin. İnsanların övmesini ve kötülemesini aynı tutarsanız, felaket uçurumuna düşmezsiniz. Size bir acı haber gelir veya hasta olursanız, Allahü teâlâdan razı olmaya dikkat edin ve Allaha hamd edin.

Mecbur olmadıkça insanlardan bir şey istemeyin. Hiç kimseye zulüm ve günahta yol göstermeyin. Kendisine hürmet gösterilenler, sizi yanına çağırırsa, onunla mağrur olmayın. Elden geldiği kadar ilmiyle amel eden âlimlerin sohbetinde bulunun. Zira ilimsiz amel, şeytanın oyuncağı olur.”

Netice olarak, nasihat etmek yani dinimizi doğru olarak öğrenmek ve öğretmek, her Müslümanın vazifesidir. Ama nasihate, insanın önce kendinden başlaması gerekir. Zariyat suresinde, mealen buyurulduğu gibi:
(Onlara nasihat et! Nasihat, müminlere elbette fayda verir.)
 
Güncelleme Tarihi
27 Nisan 2024 Cumartesi
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.
Ziyaretçi Sayısı
Ana sayfam yap     Sık kullanılanlara ekle