2010 - MAKALELER


Arkadaşına gönder

Print almak için

Yazı boyutunu büyütmek için     


Çocuk kokusu, Cennet kokusudur
12/5/2010

Allahü teâlânın kullarına ihsân ettiği nimetlerden birisi de, evlât nimetidir. Evlât da olsa, her şeyin ve her nimetin hayırlı olanını istemelidir. Çünkü Peygamber efendimiz; (Allahü teâlâdan hayırlı evlât istedim. Bana kız çocukları ihsân etti) buyurmuştur.

Her nimet, insana emânet olarak verildiği gibi, evlât da, ana baba elinde birer emânettir. Çocukların temiz kalbleri kıymetli bir cevher gibidir. Mum gibi, her şekli alabilir. Küçükken, hiçbir şekle girmemiştir. Temiz bir toprak gibidir. Temiz toprağa hangi tohum ekilirse, onun meyvesi hâsıl olur. Çocuklara îmân, Kur’ân ve Allahü teâlânın emirleri öğretilir ve yapmaya alıştırılırsa, din ve dünyâ saâdetine ererler. Bu saâdette anaları, babaları ve hocaları da ortak olurlar. Eğer bunlar öğretilmez ve alıştırılmaz ise, çocuklar bedbaht olurlar. Yapacakları her kötülüğün günâhı, ana, baba ve hocalarına da verilir. Tahrîm sûresinin 6. âyet-i kerîmesinde meâlen; (Kendinizi, evlerinizde ve emirlerinizde olanları ateşten koruyunuz!) buyurulmuştur.

Bir babanın, evlâdını Cehennem ateşinden koruması, dünyâ ateşinden korumasından dahâ mühimdir. Cehennem ateşinden korumak da, îmânı, farzları, harâmları öğretmekle, ibâdete alıştırmakla ve dinsiz, ahlâksız arkadaşlardan korumakla olur. Çünkü bütün kötülüklerin başı, kötü arkadaştır.

İnsanları Allahü teâlânın rızâsına, sevgisine kavuşturan yol insanın kalbidir. Kalb, yaratılışında temiz bir ayna gibidir. İbâdetler, kalbin temizliğini, cilâsını artırır. Günâhlar ise, kalbi karartır. Peygamber efendimiz; (Bütün çocuklar Müslümânlığa uygun ve elverişli olarak dünyâya gelir. Bunları, sonra anaları, babaları Hristiyan, Yahûdî ve dinsiz yapar) buyurmuştur.

Bu sebeple, çocuklara Müslümânlığı öğretmek lâzımdır. Onların temiz rûhları Müslümânlığa elverişlidir. Müslümânlığı öğrenmeyen çocuk, din düşmanlarının yalanlarına, iftirâlarına aldanarak, Müslümânlığı yanlış anlar, İslâm düşmanlarının tuzaklarına düşer ve aldığı zehirlerin kurbanı olur. Dünyâda huzûra kavuşamaz, âhirette de, sonsuz felâketlere, azâblara yakalanır. İslâm bilgileri ve güzel ahlâk verilmeyen çocuk, kötü yoldaki kimselere çabuk aldanır. Anne ve babasına, devletine ve milletine zararlı olur.

Çocuğunun Müslümân olmasını isteyen, dünyâda ve âhirette rahata, huzûra kavuşmasını dileyen anne ve babalar, önce bu vazifesini yerine getirmelidir. Çünkü atalarımız; “Ağaç yaş iken eğilir” demişlerdir. Yaşlanınca eğmeye, bükmeye çalışılırsa, kırılır, zararlı olur. İmâm-ı Gazâli hazretleri; “Çocuklara kadın, kız, aşk bulunan şiirleri okutmamalı, böyle şiirler rûhun gıdâsıdır diyenlere göndermemelidir. Zira böyle şeyler, çocuğun kalbini bozmaktadır” buyurmaktadır. Zaten Peygamber efendimiz; (Gınâ kalbi karartır) buyurmuştur. Yani insan sesi ile tegannî ve çalgılar kalbi karartır.

Allahü teâlânın yarattığı her canlının, yavrusuna, evlâdına karşı, şefkati, sevgisi vardır. İnsân da, evladını sever. Hatta Peygamber efendimiz; (Çocuk sevgisi, Cehennem ateşine karşı perdedir. Çocuklara iyilik etmek, Sırâtı geçmeye sebeptir. Onlarla beraber yiyip içmek, Cehennemden kurtuluştur) buyurmuşlardır.

Bir gün Resûlullah efendimiz namâz kılarlarken, kulaklarına bir çocuk ağlaması sesi gelir. Namâzlarını çabucak bitirip dışarı çıkarlar. Kendilerine bunun sebebi sorulduğu zaman; (Bir çocuk ağlaması duydum. Onu Hüseyin zannettim) buyurmuşlardır.

Çocuklara olan bu sevgi, insânın yaratılışında vardır. Ama çocuğu sevmek, şefkat göstermek, merhamet etmek, onu Cehennem ateşinden korumakla mümkündür.

Netice olarak evlât, güzel kokan bir çiçek gibidir ve çok büyük bir nimettir. Nimetin kıymeti bilinmezse, elden gider. Güzel kokan bu çiçeği, isyân, inkâr ve günâh bataklığına atarak soldurmamalı, çirkin kokmasına sebep olmamalıdır. Temiz olan kalbini de, yanlış, bozuk şeylerle doldurarak kirletmemelidir. Çünkü Peygamber efendimiz; (Çocuk kokusu, Cennet kokusudur) buyurmuşlardır.
 
Güncelleme Tarihi
29 Mart 2024 Cuma
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.
Ziyaretçi Sayısı
Ana sayfam yap     Sık kullanılanlara ekle